Verloskundige Praktijk Artemis      Bezoekadres Jan Gielenplein 8      Postcode 4731 HL Oudenbosch      Tel 0165-312300      info@artemisoudenbosch.nl

 

Na de kraamtijd

Wennen aan de baby 

Daar is jullie baby dan. Al die maanden op gewacht. Voor sommige is het ‘liefde op het eerste gezicht’. Anderen moeten echt nog wennen aan de nieuwe situatie. Ook is het wennen om (opnieuw) vader en moeder te worden. Je partner heeft het de eerste dagen van het kraambed druk gehad. Familie bellen, kaartjes laten drukken, aangifte doen, boodschappen, de kraamverzorgster wegwijs maken, eventuele andere kinderen opvangen, bezoek ontvangen en ga nog maar even verder.
Er is dan weinig tijd voor eigen gevoelens en onzekerheden. De meeste aandacht en belangstelling gaat meestal ook uit naar moeder en kind. Als man wil je je vrouw en kind tussen de bedrijven door ook nog de nodige aandacht geven. Het is daarom een goede tip om dagelijks tijd vrij te maken voor elkaar. Jullie hebben dus tijd nodig om de bevalling en alle emoties te verwerken. Er is ook zoveel gebeurd. Als je merkt dat je niet meteen van je kind houdt, hoef je geen schuldgevoelens te hebben. Dat is heel normaal. Je bent niet ‘vanzelf’, van de ene op de andere dag, vader of moeder. Je moet aan dat gevoel wennen. Net als zoveel andere dingen, moet je ouderschap leren. Dat lukt vooral goed door bezig te zijn met je kind en er met elkaar over te praten. Het kan dus best een aantal maanden duren voor je gewend bent aan de nieuwe situatie.
Als het je niet lukt om aan je baby te wennen, als je neerslachtig wordt, of je komt maar niet goed in je ritme, vertel ons dit dan op nacontrole. Als je je neerslachtig blijft voelen kun je het beste bij je huisarts aan de bel trekken.
 
Vrijen en voorbehoedmiddelen 

Er is weinig algemeens te zeggen over wanneer je weer geslachtsgemeenschap kunt hebben. Het hangt ervan af hoe je bevalling verliep. Of je bijvoorbeeld wel of geen hechtingen had en hoe je je lichamelijk en geestelijk voelt. Het zal dus voor iedereen anders zijn wanneer je er weer aan toe bent. Natuurlijk kunnen de eerste keren vrijen gevoelig zijn. Geef je borstvoeding dan kan het zijn dat je vagina wat droger aanvoelt. Dit is heel normaal. Probeer wat glijmiddel te gebruiken en zorg dat je ontspannen bent tijdens het vrijen. Blijft het pijnlijk, maak dan een afspraak bij ons of bij je huisarts.
Als we je kraambed afsluiten, dan hebben we het ook altijd over hoe je weer met anticonceptie kunt beginnen en welke vorm van anticonceptie bij jullie past. Tevens kunnen wij anticonceptie voorschrijven (de anticonceptiepil, mirenaspiraal, nuvaring, implanon). Je kan ook bij ons terecht voor het plaatsen en/of verwijderen van een spiraaltje of een implanon. Hieronder wat meer informatie over de soorten spiralen.

Hormoonvrij en hormoonhoudende spiraal

Een spiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie dat goed te combineren is met het geven van borstvoeding. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormoonvrije koperspiraaltje (T-Safe en Multi-Safe short) en het hormoonspiraaltje (Mirena en Kyleena)

Hormoonvrij spiraal

Een koperspiraaltje is hormoonvrije anticonceptie en geeft geleidelijk een beetje koper af. Koper verlamt de zaadcellen die de baarmoeder binnenkomen en maakt ze inactief zodat er géén bevruchting kan plaatsvinden. Een koperspiraaltje werkt óók als morning-after spiraaltje als het geplaatst wordt binnen vijf dagen na onveilig vrijen. Het koperspiraaltje maakt het baarmoederslijmvlies ongeschikt voor de innesteling van een eventueel bevruchte eicel. Het T-Safe koperspiraaltje is zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 10 jaar. Het Multi-Safe short koperspiraaltje is ook zeer betrouwbaar, hormoonvrij en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Dit spiraaltje is wat kleiner en daardoor geschikt als alternatief voor de kleinere baarmoeder. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Met een koperspiraaltje behoud je je eigen menstruatiecyclus. Eventuele bijwerkingen die je tijdens de eerste drie maanden na plaatsing kunt verwachten zijn onder meer: een langduriger en/of heviger menstruatie, buikkrampen en tussentijds bloedverlies. Hierna herstelt de natuurlijke cyclus zich. In enkele gevallen kan het bloedverlies iets toenemen. Raadpleeg de T-Safe website voor een overzicht van de bijwerkingen. Het T-Safe spiraaltje kan je online bestellen. Het spiraaltje wordt kosteloos thuisbezorgd. Indien je aanvullend verzekerd bent en in aanmerking komt voor vergoeding door de verzekeraar dan dien je met een recept (dat via ons te verkrijgen is) het T-Safe spiraaltje af te halen bij de apotheek. Het T-Safe spiraaltje kost €69,-.

Hormoonhoudend spiraal

Het hormoonspiraaltje geeft geleidelijk een kleine hoeveelheid hormonen af en zorgt ervoor dat het slijm in de baarmoederhals ‘taaier’ wordt, waardoor zaadcellen er moeilijker doorheen kunnen. Door de afgifte van het hormoon levonorgestrel in de baarmoeder worden de zaadcellen minder beweeglijk; dit verkleint de kans op een bevruchting. Door de afgifte van hormoon en doordat het spiraaltje een “vreemd voorwerp” in de baarmoeder is, wordt het baarmoederslijmvlies niet of nauwelijks opgebouwd. Hierdoor kan een eventueel bevruchte eicel zich niet innestelen. Tot slot wordt bij sommige vrouwen de eisprong soms onderdrukt. Als er geen eicel vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.                                                                                                   

Er zijn twee verschillende soorten hormoonspiralen: de Mirena en de Kyleena. Het verschil zit hem in de grootte: de Kyleena is iets kleiner en geeft daardoor ook wat minder hormonen af. Beide spiralen zijn even betrouwbaar en geregistreerd voor een gebruik van 5 jaar. Uiteraard kan je de beide spiralen ook voor een korte periode laten plaatsen, bijvoorbeeld tussen twee zwangerschappen in. Bijwerkingen die bij het hormoonspiraaltje het vaakst kunnen voorkomen zijn meer of minder bloedverlies tijdens de menstruatie, tussentijds bloedverlies of het wegblijven van de menstruatie. Daarnaast komen ook hoofdpijn, buikpijn en rugpijn vaak voor, evenals vaginale afscheiding en ontsteking van de schaamlippen of vagina. Raadpleeg de bijsluiter van Mirena of Kyleena voor een overzicht van de bijwerkingen. Het hormoon spiraaltje dien je met een recept (dat via ons te verkrijgen is) af te halen bij de apotheek. Het Mirena of Kyleena spiraaltje kost ongeveer €150, -. De kosten voor een spiraaltje zal je dus zelf moeten betalen, als je niet aanvullend verzekerd bent. Informeer bij je zorgverzekeraar in welke gevallen je vergoeding voor een spiraaltje krijgt.

Kosten plaatsing

De kosten van het plaatsen van een spiraaltje worden door vrijwel alle zorgverzekeringen standaard vergoed. Indien je verzekering het niet vergoedt, zul je een factuur krijgen.

Plaatsing spiraaltje                                                            € 61,11

Spiraaltje verwijderen                                                       € 20,00 

Deze prijzen zijn exclusief het spiraaltje.

 

Voor het maken van een afspraak kun je ons bellen op nummer 0165-312300 en dan zal onze assistente een afspraak voor je maken en indien nodig een recept naar jou of je apotheek versturen.

Spiraalplaatsing

Voor de spiraalplaatsing bij ons neem je zelf het spiraaltje mee en weet je dat je niet zwanger bent en geen SOA hebt. Is dit niet het geval neem dan eerst contact met ons op. De afspraak duurt ongeveer 30 minuten. We beginnen met een inwendig onderzoek om de ligging en grootte van je baarmoeder te controleren. Vervolgens plaatsen we het spiraaltje, wat slechts enkele minuten duurt. De plaatsing kan gevoelig zijn, dus adviseren wij je ongeveer een uur van te voren (twee paracetamol tabletten 500mg en) één ibuprofen in te nemen.                                                       Een spiraaltje kan vanaf 10 tot 12 weken na de bevalling worden geplaatst. Indien je nog nooit bevallen bent, plaatsen we het spiraaltje het liefst tijdens je menstruatie, omdat je baarmoedermond dan wat open staat. Dit vergemakkelijkt de plaatsing. Daarnaast weten we dan dat er op dat moment geen sprake is van een zwangerschap. Het is normaal dat je na een spiraalplaatsing buikkrampen krijgt of een zeurend gevoel in de onderbuik kan krijgen. Dit is meestal van korte duur. Daarbij kan je gedurende de eerste drie maanden na plaatsing wat last krijgen van onregelmatig en/of extra bloedverlies en buikkrampen.

Nacontrole

Na de plaatsing wordt er een afspraak gemaakt voor een nacontrole, welke zes weken na de plaatsing of na minimaal één menstruatie plaatsvindt. Dan bekijken we met de echo of het spiraal goed is geplaatst.

Neem contact met ons op als je vragen hebt of tegen problemen aanloopt.

 Spiraal verwijderen

Indien je je spiraaltje wilt laten verwijderen, dan kan je ook bij ons terecht. Na verwijdering van het spiraaltje ben je direct weer vruchtbaar.

Wil je meer weten over anticonceptiemiddelen, kijk dan op www.anticonceptie.nl.
 
Nacontrole

6 weken na de bevalling kom je nog één keer bij ons op het spreekuur voor de nacontrole. Tijdens de nacontrole zullen we de zorg rondom zwangerschap, bevalling en kraambed evalueren. Meestal wordt de nacontrole gedaan bij degene die bij je bevalling was. Je kunt hiervoor zelf een afspraak maken bij Angela.
De nacontrole is in onze praktijk vrijblijvend. Je mág komen. Je hoeft niet, tenzij wij dit uitdrukkelijk hebben geadviseerd tijdens het afsluiten van het kraambed. Wel vinden we het leuk om jou en je kindje(s) nog even te zien, omdat we benieuwd zijn hoe het met jullie gaat.
Ontzwangeren
Het proces na de bevalling heet ontzwangeren en duurt gemiddeld negen maanden. Een moeilijke of makkelijke bevalling zegt niets over het hersteltempo. Houd er wel rekening mee, dat het langer kan duren als je een keizersnede hebt gehad.
Lichaam
Als je wil mag je na een dag of 10 weer beginnen met wat lichte buik- en bekkenbodemspieroefeningen. Na een keizersnede moet je wachten totdat je je litteken helemaal niet meer voelt. Met ‘sporten’ moet je wachten tot 6 weken na je bevalling. Blijf altijd goed naar je lichaam luisteren.
 
Bekkenbodem

Ruim één op de tien vrouwen heeft op latere leeftijd problemen met haar bekkenbodem. De oorzaak hiervan is onder andere het krijgen van kinderen. Vrouwen vinden het moeilijk om hierover te praten. Daarom hoor je er zo weinig over. Meestal beginnen de eerste klachten in de zwangerschap. Bijvoorbeeld met urine-incontinentie. Het is dus belangrijk, om al tijdens je zwangerschap te beginnen met het sterk maken van je bekkenbodem. En daar moet je mee doorgaan als je bevallen bent. Na de bevalling zijn de klachten, die passen bij een slappe bekkenbodem: urineincontinentie, verzakkingen, niet kunnen ophouden van ontlasting of je ontlasting er niet goed uitgeperst kunnen krijgen. Er zijn vrouwen die denken dat een stevige bekkenbodem een bevalling zou vertragen. Dat is zeker niet zo. De ene vrouw herstelt na de bevalling sneller dan de andere vrouw. Dit komt omdat iedereen weer ander weefsel heeft. In ieder geval duurt het herstel langer dan 6 weken. Als je na je nacontrole de bekkenbodemklachten als een belemmering ervaart, dan is er sprake van een probleem en raden wij je aan een afspraak te maken met een bekkenfysiotherapeut.
 
Bekkenbodem oefeningen

1. Probeer eerst de spieren rond je anus aan te spannen. Eerst zittend en liggend en - als dit goed lukt - dan probeer je het staand. Na het aanspannen moet je de spieren weer ontspannen. Dat is net zo belangrijk als aanspannen! Als je de oefening goed doet of je bent al een poosje aan het oefenen, dan zul je merken dat je spieren van je vagina mee gaan doen. Herhaal het aanspannen en ontspannen een paar keer.
Bij tillen, hoesten, springen en lachen is het goed eerst je bekkenbodem aan te spannen.
 
2. Gaat deze oefening goed en je voelt ook goed waar je spieren zitten, dan kun je verder met de volgende oefening. Ook met deze oefening begin je zittend of liggend. Probeer nu ook op je ademhaling te letten. Je middenrif en bekkenbodem werken namelijk samen.
Trek je bekkenbodemspieren een klein beetje aan. Houd dit even vast. Vervolgens trek je je bekkenbodem nog een beetje aan. Houd vast. Dan nogmaals, voor de derde keer, aanspannen. Vasthouden en in één keer loslaten. Ook hier is ontspannen even belangrijk als aanspannen!
Herhaal deze oefening een paar keer. Als het goed gaat kun je de oefening ook staand doen.
 
Consultatiebureau

Nu je kindje geboren is, mag je met hem/haar naar het consultatiebureau. De jeugdverpleegkundige houdt in het vervolg de groei en ontwikkeling van jullie baby in de gaten.
In de tweede week na de geboorte van jullie baby komt de jeugdverpleegkundige eerst op huisbezoek. Ze geeft informatie over voeding en de verzorging, informeert hoe het met jullie allemaal gaat en beantwoordt jullie vragen. Ze legt tijdens dit bezoek ook uit wat je van het consultatiebureau mag verwachten en wanneer je met je baby voor het eerst naar het bureau komt. Heb je vragen of problemen dan kun je altijd bellen voor een extra afspraak of naar het inloopspreekuur gaan.