Verloskundige Praktijk Artemis      Bezoekadres Jan Gielenplein 8      Postcode 4731 HL Oudenbosch      Tel 0165-312300      info@artemisoudenbosch.nl

 

Plaats

Tijdens de zwangerschap zal er gevraagd worden naar jullie mening over een thuis- of poliklinische bevalling. Je hoeft dan nog geen keuze te maken, maar wellicht kunnen we dan nog vragen hierover beantwoorden. Als je een normale zwangerschap hebt gehad en we verwachten een normale bevalling dan kun je zelf kiezen waar je wilt bevallen: thuis of poliklinisch in het ziekenhuis. De keuze kun je ook heel goed pas maken op het moment dat je aan het bevallen bent. Je weet dan pas echt hoe je je voelt en waar je het het fijnst vindt om te bevallen. Voor ons is het het belangrijkste dat je bevalt waar jij je het prettigst voelt en maakt het dus niet uit of dit thuis of poliklinisch is. 
 Thuis bevallen
 is heel veilig; alleen mensen die een goede zwangerschap hebben gehad en waarbij ook geen bijzonderheden tijdens de ontsluiting en het persen optreden, mogen namelijk thuis bevallen. Indien er wel problemen zijn, gaan we direct naar het ziekenhuis. Als je thuis bevalt ben je in je eigen omgeving (vaak meer ontspannen en daardoor wellicht een snellere bevalling ), hebben jij en de baby minder kans op infecties en kun je daarna heerlijk met z’n allen kennismaken in je eigen bed.

Thuisbevallen geeft geen extra rommel of zorg; het bed moet immers altijd omhoog, minimaal 75 cm ongeacht een thuis- of ziekenhuisbevalling en een kraampakket krijg je vaak van de verzekering. Wij hebben alleen 2 emmers en vuilniszakken nodig en ruimen samen met de kraamverzorgster alles weer netjes op. 
 Een poliklinische bevalling
is eigenlijk een verplaatste thuisbevalling; je huurt als het ware alleen de kamer. Wij begeleiden net als thuis je bevalling en een kraamverzorgster komt daarbij helpen. Als alles goed gaat zie je dus geen verpleegkundige, gynaecoloog of kinderarts. Je gaat tijdens de ontsluiting naar het ziekenhuis.

Op 26 mei 2015 opende het Bravis Moeder & Kindcentrum in Bergen op Zoom haar deuren. Dit is gevestigd aan de achterzijde van het Bravis Ziekenhuis locatie Bergen op Zoom. Je bevalt hier op een suite, waar alles aanwezig is. Dit betekent dat, indien er hulp van een gynaecoloog of kinderarts nodig is, dit op jouw kamer kan plaatsvinden. Indien jullie kindje opgenomen moet worden na de bevalling zijn er "couveusesuites", waar moeder en kind samen kunnen verblijven en je dus niet gescheiden wordt na de bevalling. Indien alles voorspoedig verloopt, zullen we bij je bevalling assistentie krijgen van een kraamverzorgster van je eigen kraamzorgorganisatie. Zij gaat ook 2 a 3 uur na de bevalling met jullie mee naar huis. In het Moeder & Kindcentrum kun je ervoor kiezen om, op eigen kosten, langer te verblijven na de bevalling. Je partner mag altijd blijven slapen indien je opgenomen bent tijdens of na je bevalling. Voor alle informatie over het nieuwe centrum kun je hun website raadplegen.     

Indien je in Breda wilt bevallen, beval je met onze begeleiding in Geboortecentrum Origine. Dit is gevestigd op de 2e verdieping van het Amphia Ziekenhuis, locatie Langendijk. Hier is kraamzorg aanwezig en zal de kraamverzorgster van je eigen kraamzorgorganiatie komen zodra jullie weer thuis zijn. In Origine kun je er na je bevalling voor kiezen om, op eigen kosten, langer te verblijven na de bevalling. Indien je tijdens de bevalling medische hulp nodig hebt van de gynaecoloog, zullen we je verplaasten naar de klinsiche verloskamers op de begane grond. Kijk voor meer informatie op hun website.

  • Voor een poliklinische bevalling in het Bravis Moeder&Kindcentrum kun je je inschijven via deze link: aanmeldenbravis
  • Voor een poliklinsiche bevalling in Origine dien je je wel in te schrijven via deze link: aanmeldenorigine